tips/trucs

vraag:
mijn kind van ruim anderhalf vertikt het om uit een beker te drinken, soms lukt een tuitbeker nog wel maar met een normaal bekertje moet ik  niet aankomen wat nu?

Antwoord:
bij deze vraag is het belangrijk om te weten waarom het kind geen bekertje accepteert, als antwoord op deze vraag ga ik er nu even van uit dat het kind het moeilijk vind en/of niet kan.

Voor het drinken uit een fles hoef een kind niet actief aan te zuigen, uit een speen drinkt een kind door een vacuüm met de tong te maken en daarbij middels kaak bewegingen het vocht uit de speen te pompen. Deze zelfde manier kan een kind gebruiken om een uit een tuitbeker of rietje te drinken, vaak zie je dan ook dat de tong van het kind onder de tuit of om het rietje wordt gecupt. Nu kun je kort door de bocht zeggen geen fles of tuitbeker meer dan moet het kind wel, maar om ouders en kind gemotiveerd te houden is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen kwaliteit en kwantiteit.

hoe aan te pakken:
Belangrijk is om te oefenen aan de voorwaarden die een kind moet beheersen voor het drinken uit een beker:

  • wanneer een je een kind drinken geeft moet je er rekening mee houden dat kinderen maar kleine slokjes in een keer door kunnen slikken, dit ligt ong. tussen 3 á 5 ml per slok
  • kind moet actief leren om de vloeistof die voor in de mond wordt aangeboden als een slokje naar achter te transporteren en door te slikken, dit kan door slokjes voor in de mond te geven of door kleine hapjes met een lepeltje
  • kauwen stimuleren waarbij het kind met de tong opzij beweegt. dus hapjes opzij in de mond aanbieden
  • probeer te voorkomen dat het kind bij de fruithap ed de lepel afzabbelt maar laat het het lepeltje afhappen.
  • begin met enkele slokjes te geven wat je langzaam uitbouwt, eerst drinkt het kind slokje voor slokje, later als het kind actief kan aanzuigen kan het meerdere slokjes achter elkaar drinken.







vraag:
mijn kind krijgt potjes van 6 maanden, dit gaat goed en heeft nooit problemen gegeven. Nu maak ik de overstap naar potjes van 8 en 12 maanden en gaat mijn kind telkens kokhalzen en soms zelfs spugen.
Ook het geven van stukjes brood gaat niet zo goed. Als ik denk dat het best redelijk gaat en mijn kind al aardig wat stukjes opheeft tovert hij het op de een of andere manier terug en werkt zo 5/6 stukjes brood naar buiten. Wanneer dit niet gebeurd gaat hij ook vaak kokhalzen en zo. Wat kan ik hieraan doen en waarom doet mijn kind dit zo?

Antwoord:
Het eten uit potjes is tot 6a8 maanden volledig fijn gemalen, hierdoor krijgen kinderen geen structuur in de mond aangeboden. Wanneer de potjes voor oudere kinderen geïntroduceerd worden is de basis van de potjes hetzelfde maar komen er grovere stukjes in. Kinderen hebben niet geleerd hoe ze hier mee om moeten gaan inde mond. Een deel van de hap kan zo doorgeslikt worden terwijl je met een ander deel iets moet doen wat ze niet kennen en kunnen. Hierdoor kunnen kinderen sneller gaan kokhalzen en/of spugen. Ook zijn er kinderen die dan als alternatief maar de volledige hap in 1 keer doorslikken waardoor ze niet leren kauwen maar zichzelf alleen maar aanwennen om grote happen door te slikken. Deze kinderen komen dan vaak in de problemen bij het geven van brood. Dit is niet verwerkt in fijngemalen vloeistof waardoor deze kinderen er iets mee moeten. Deze kinderen platte soms het brood tegen het gehemelte waarna ze zich soms verslikken of soms het eten als nog naar buiten werken.

Wat hierbij te doen
kinderen moeten op deze leeftijd leren kauwen. Het leren kauwen begint bij het leren bewegen van de tong. Deze beweegt tot nu toe hoofdzakelijk van voren naar achteren, maar voor het kauwen moet hij ook naar links en rechts bewegen. Begin als eerst om het kauwbare wat je geeft in de wang aan te bieden zodat de tong gestimuleerd wordt het hieruit weg te nemen en er iets mee te doen. Voor verdere tips en adviezen en om een duidelijk beeld te krijgen is het handig om contact op te nemen. Dit kan via onderstaand mailadres
prelogopedie.hopla@gmail.com